Huonolaatuisen valmistajan laatuongelma Kiinassa

Solet DMH elektroliminoscencinė nuotrauka

Laatuongelma aurinkopaneelimarkkinoilla Kiinassa – massiivisia tappioita TIER1-valmistajalle

Aurinkoenergia on innovatiivinen ja lupaava ala, joka vaatii usein merkittäviä investointeja, mutta voi maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Kuitenkin aurinkoenergian hyödyntämisen maksimoimiseksi on tärkeää varmistaa, että tuote on valmistettu korkealaatuisesti. Huonosti valmistetut tuotteet johtavat paitsi energiahäviöihin, myös voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä, kuten oli tapauksen TIER1-valmistajan kanssa Kiinassa, kuten Clean Energy Associates (CEA) vuonna 2018 tekemässä tapaustutkimuksessa kuvataan.

Tapausanalyysin perusteella CEA teki erityistutkimuksen (elektroluminesenssin (EL) kuvantamisen) suuren tehon 56,49 MW aurinkopuiston kehittämisen yhteydessä Englannissa vuonna 2018. Tutkimus paljasti surullisen uutisen – EL-kokeet osoittivat, että suuri osa moduuleista oli huonosti juotettu ja niissä oli mikrohalkeamia, mikä johti voimalan toimimattomuuteen ja tehottomuuteen.

Kyseinen EL-kuvantamistesti ja moitteeton yhteistyö CEA:n, valmistajan ja operointi- ja hallintopalveluntarjoajan välillä tarjosivat korkealaatuisia kuvia, jotka auttoivat havaitsemaan vikoja ja estämään huonolaatuisen tuotteen pääsyn markkinoille. Kiinalaisen valmistajan tappiot olivat massiivisia. Valmistusvirheiden todisteiden takia yritys suostui vaihtamaan yli 5 000 aurinkopaneelia, joiden hinta oli lähes puoli miljoonaa euroa tuolloisen markkinahinnan mukaan.

Tämä kivulias kokemus oltaisiin voitu välttää, jos paneelien laatu olisi varmistettu tuotannon aikana.

 

Virheet, jotka tekevät aurinkopaneeleista epäasianmukaisia

Aikaisemmin käsitellyssä tapauksessa CEA ilmoittamat tärkeimmä ongelmat olivat epäasianmukainen juottaminen tuotannon aikana ja mikrohalkemat. Nämä viat ovat yleisimpiä ongelmia, jotka voivat johtaa aurinkopaneelin tehokkuuden vähenemiseen. Tuotteen laadun varmistamiseksi on tärkeää tietää, mitä ongelmia voi ilmetä ja miten varmistaa, että toimitettu tuote on laadukas.

CEA:n tutkimista aurinkopaneeleista vähintään 5% paneeleista havaittiin epäasianmukaisia juotoksia. Epäasianmukainen juottaminen tapahtuu, kun juottamisen aikana lämpötila ei ole tarpeeksi korkea, joten metalli ei sula täysin ja luo huonon johtavuuden, joka hapettuu usein ja muuttuu käyttökelvottomaksi. Jos vikaa ei huomata, tämä virhe voi johtaa ”kuumiin kohtiin”, jotka edelleen vähentävät moduulin tehokkuutta ja voivat aiheuttaa tulipalovaaran.

Mikrohalkeamat ilmenevät piipohjaisissa valosähkökennoissa ja johtuvat epäasianmukaisista valmistusprosesseista, kuljetuksesta, kokoonpanosta tai aurinkopaneelien käytöstä. Pienet halkeamat piielementissä voivat lopulta aiheuttaa suurempia mikrohalkeamia ja aiheuttaa turvallisuusriskejä. Mikrohalkeamien syntymistä on lukemattomia tapoja, mutta valmistusviat liittyvät yleensä huonoon laatuun ja prosessien hallintaan, kuten ympäristöolosuhteisiin, huolettomaan pakkaamiseen, kuljetukseen tai käsittelyyn, huonoon valmistusprosessiin (moduulien päälle kiipeäminen, muiden esineiden sijoittaminen moduuleille) ja muihin vastaaviin tekijöihin.

polikristalini modulio mikroįtrūkimas

Voidakseen varmistaa korkealaatuisen tuotantoprosessin ja välttää virheitä, valmistajat voivat suorittaa lisäelektroluminesenssi (EL) -kuvauksia ja toimittaa ne asiakkaalle. Vaikka EL-kuvien tekeminen voi viedä paljon aikaa ja resursseja, se on välttämätöntä korkealaatuisen ja käyttökelpoisen tuotteen valmistamiseksi.

EL-tutkimus – tapa varmistaa korkealaatuinen aurinkomoduulien tuotantoprosessi

Valitettavasti virheitä ei aina voi nähdä paljaalla silmällä, mikä vaikeuttaa tarkastusprosessia. EL-kuvien avulla voidaan havaita jopa pienimmätkin virheet ja se toimii välineenä tuotteen laadun varmistamiseksi. Tuotannon aikana tehtävät EL-kuvaukset suoritetaan selektiivisesti standardin mukaisesti. On kuitenkin selvää, että tarkastamattomissa paneeleissa voi ilmet ongelmia, joten kannattaa harkita vain täysin tarkastettujen tuotteiden ostamista.

Edellä mainittu tapaustutkimus osoittaa, kuinka tärkeää on lähestyä aurinkomoduulien testausta asianmukaisesti ja vastuullisesti. Jokaisen asiakkaan tulisi vaatia aurinkopaneeleista EL-kuvia toimittajalta, mikä osoittaisi moduulien asianmukaisen laadun.

Solet Technics tarjoaa mahdollisuuden tehdä asianmukaisia EL-kuvia ja varmistaa, että asiakkaat saavat vain tarkastettuja ja korkealaatuisia aurinkopaneeleita, jotka eivät ole vaurioituneet valmistusprosessin aikana. Solet Technics huolehtii jokaisesta asiakkaastaan ja pyrkii tarjoamaan vain parasta laatua. Solet-aurinkopaneelin EL-kuva on esitetty alla. On helppo nähdä, että yhdessäkään kennossa ei ole havaittavissa mikrohalkeamia ja tuote on asianmukaisesti tiivistetty ja virheetön.

Solet DMH elektroliminoscencinė nuotrauka

Mahdolliset kustannukset, jos laadukasta ja asianmukaista testausta ei suoriteta

Ilman asianmukaista tarkastusprosessia valmistaja ei ole ainoa, joka voi kärsiä merkittävistä tappioista. Vaikka valmistajat vaihtavatkin huonot tuotteet valmistajatakuun perusteella, toimittajat ja asiakkaat kärsivät silti vahinkoa – menetettyä sähköä alentuneen aurinkovoimalan tehon vuoksi, lisäasennustöitä, lähetyskustannuksia. Lisäksi kiinalaista tuotetta ostaessa asiakkaiden on usein odotettava pidempään, sillä paneeli voi viettää jopa 3 kuukautta rahtikontissa, lukuun ottamatta paneelin purkamista ja asennusta paikan päällä.

Valmistajien on varmistettava laatu tuotannon aikana, asianmukainen kuljetus ja laadukas asennustyö paikan päällä välttääkseen epämiellyttävän ja kalliin kokemuksen. Kuitenkin asiakkaat itsekin joutuvat kiinnittämään huomiota edellä mainittuihin ongelmiin ja varmistamaan tuotteen laadun.

Jos haluat tietää enemmän aurinkomoduuleista, niiden tuotannosta ja huollosta, voit ottaa yhteyttä Solet Suomen tiimiin. Emme vain tarjoa kaikkea tarvittavaa tietoa, vaan autamme myös valitsemaan sopivimman ratkaisun tarpeisiisi.

 

Lue myös

Aurinkoakut, energian varastointi – olennaiset tiedot ja vinkit

Akulliset aurinkovoimalat voivat auttaa säästämään sähköä ja takaavat sähkön saatavuuden, kun sitä ei ole saatavilla jakeluverkosta. Kotitalouksien kulut kasvavat jatkuvasti…

Lue lisää

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä
solet-rating