Aurinkokeräimet – miten ne eroavat aurinkopaneeleista?

aurinkokeräimiä katolla

Mihin aurinkokerääjiä käytetään?

Toisin kuin aurinkopaneelit, kerääjien tuottama energia on pelkästään lämpöä (ei sähköä). Tämän energian tuotanto tapahtuu, kun aurinkokerääjät vastaanottavat aurinkoenergiaa – aurinkosäteily muutetaan käyttökelpoiseksi lämpöenergiaksi kuluttajalle, ja se siirretään nesteen muodossa kerääjän läpi virtaavan (esimerkiksi veden tai jäätymättömän nesteen) kautta. Tätä energiaa käytetään pääasiassa kotitalouksien lämmitykseen tai kuumaveden valmistukseen. Käyttämätöntä energiaa voidaan varastoida lämpövarastossa. Yleisimmin käytetyt aurinkokerääjätyypit ovat tasokerääjät (energiaa siirretään nesteen avulla) ja tyhjiöputkikerääjät (energiaa siirretään ilman avulla).

Tasokerääjä koostuu absorbaattorista, lämmöneristeestä ja putkesta, jossa lämmönsiirtoaine virtaa (hyvä lämmöneristys kerääjissä varmistaa suuremman hyötysuhteen ja minimoi lämpöhäviöt). Toisaalta tyhjiöputkikerääjä koostuu erillisistä tiiviistä putkista, jotka sisältävät kuparilevyjä, jotka imevät auringonsäteitä ja keräävät energiaa (kerääjissä ei ole eristysmateriaalia, koska kussakin putkessa oleva tyhjiö tarjoaa tehokkaimman lämmöneristyksen, mikä johtaa vähäisiin lämmöhäviöihin). Jälkimmäinen soveltuu parhaiten käytettäväksi kylmemmissä ilmastoissa, joissa auringonvalo ei ole yhtä voimakasta.

aurinkokeräimet katolla aurinkoisella säällä

Pääasialliset erot aurinkokeräimien ja aurinkopaneelien välillä

Aurinkokeräin

Jo aiemmin kuvattujen toiminnallisten erojen lisäksi aurinkokeräimillä ja aurinkopaneeleilla on myös eroja tehokkuuden ja ominaisuuksien suhteen.

Aurinkopaneelit, jotka koostuvat aurinkokennoista, on suunniteltu sähkön tuottamiseen ja toimittamiseen asuintaloille tai kaupallisille tarkoituksille. Paneeleihin osuva auringonvalo muunnetaan tasavirtaan (DC). Invertterin avulla tämä virta muunnetaan vaihtovirraksi (AC), jota käytetään kotitalouksissa. Toisaalta aurinkokeräimet keräävät lämpöä suorasta auringonvalosta ja muuntavat sen lämmitykseen sopivaksi energiaksi. Aurinkokeräimiä käytetään yleensä sekä kaupallisten että asuintilojen lämmittämiseen, kun taas aurinkovoimaloita käytetään sähkön toimittamiseen.

Paneelien tehokkuus riippuu siitä, kuinka paljon auringonvaloa voidaan muuntaa sähköksi. Näiden laitteiden tehokkuus vaihtelee yleensä 17%:sta 22%:iin, mutta se voi myös riippua lämpötilasta ja asennuskulmasta.

Aurinkokeräimien suorituskyky riippuu myös siitä, kuinka paljon säteilyä saavuttaa niiden pinnalle. Kuitenkin muut tekijät, kuten lämpötila, häviöt, keräimen pinta-ala ja muuntaminen, vaikuttavat merkittävästi aurinkokeräimien tehokkuuteen. Tehokkuuden taso vaihtelee lämpötilan mukaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että aurinkokeräimet ja aurinkovoimalat ovat kaksi erillistä laitetta, jotka suorittavat erilaisia tehtäviä. Aurinkokeräimet on ensisijaisesti suunniteltu lämmitykseen, kun taas aurinkovoimala tarjoaa monipuolisemman järjestelmän.

Aurinkokeräimien kustannukset

Jos tarvitset nimenomaan aurinkokeräimiä, niiden asennus on investointiintensiivinen projekti. Laadukkaat laitteet ja aurinkokeräimien asennus aiheuttavat kustannuksia. Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon myös aurinkokeräimien ylläpito- ja hoitokustannukset. Kuitenkin kun aurinkokeräimet on asennettu, voit nauttia erittäin kustannustehokkaasta kuumasta vedestä. Ennen aurinkokeräimien asentamista on kuitenkin tärkeää arvioida, onko se todella sen arvoista.

Aurinkokeräimien kustannukset riippuvat paneelityypin ja laadun mukaan. Ne voivat kuitenkin vaihdella myös aurinkokeräimien asennuksen monimutkaisuuden vuoksi. Esimerkiksi jos talosi putkisto on monimutkainen tai vanhentunut, aurinkokeräimien asennuskustannukset voivat nousta. Hinta riippuu myös lämmitysjärjestelmän koosta, aurinkokeräimien määrästä ja kuumaveden tarpeesta. Tyypillisesti 3-4 makuuhuoneen taloon asennetaan 2-5 aurinkokeräintä. Keskimäärin lämmitysjärjestelmä (sisältäen aurinkokeräimet ja asennuksen) voi maksaa 3000–5000 euroa.

Vertailtaessa aurinkokeräinjärjestelmän hintaa aurinkovoimalan asennukseen, suurta eroa ei ole. Aurinkovoimaloilla on todennäköisesti suurempi hyöty kuluttajan mahdollisuudesta myydä ylijäämäsähköä sähköverkkoon.

Lygindami kolektorių sistemos kainą su fotovoltinės sistemos įrengimu – nepastebėsime itin didelio skirtumo, tačiau dėl gaminančio vartotojo galimybės “pasaugoti” elektros energiją ESO tinkluose – tikėtina, kad turėsime didesnę naudą iš fotovoltinės sistemos.

Lue myös

Aurinkoakut, energian varastointi – olennaiset tiedot ja vinkit

Akulliset aurinkovoimalat voivat auttaa säästämään sähköä ja takaavat sähkön saatavuuden, kun sitä ei ole saatavilla jakeluverkosta. Kotitalouksien kulut kasvavat jatkuvasti…

Lue lisää

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä
solet-rating