Saatat pitää myös näistä:

Mikä on akullinen aurinkovoimala?

Uskomme, että akulliset aurinkovoimalat eli hybridivoimalat ovat tulevaisuuden ratkaisu, joka yhdistää tehokkaan energiantuotannon ja kestävän kulutuksen. Akullinen aurinkovoimala sisältää aurinkopaneeleja ja akkuja energian varastointia varten, ja se voi myös syöttää ylimääräistä sähköä pääsähköverkkoon, jos tuotettu sähkö ylittää asennettujen akkujen kapasiteetin. Tällaisen voimalaitoksen etuna on, että kaikki välittömästi käyttämätön ylimääräinen sähkö varastoidaan myöhempää käyttöä varten, mikä tarjoaa sinulle ilmaista energiaa.

Akulliset aurinkovoimalat ovat periaatteessa samanlaisia kuin tavalliset verkkoon kytketyt voimalat, mutta pääero on invertterissä, joka on kykenevä yhdistämään akun. Tämä energian varastointiominaisuus mahdollistaa useimpien hybridvoimaloiden toimimisen varavoiman lähteenä sähkökatkosten aikana.. On kuitenkin huomattava, että kaikki hybridivoimalat, erityisesti jotkin hybridi-invertterit, eivät tue tätä toimintoa.

Tämä tarjoaa luotettavan sähköntoimitusratkaisun, varmistaen energiariippumattomuutesi!

Akullisen aurinkovoimalan toimintakaavio Fronius -hybridi-invertterilläKuva 1. Fronius-hybridivoimalan toimintaperiaate

Akullisen aurinkovoimalan hyödyt:

  • Merkittävästi alhaisemmat sähkökustannukset
  • Voidaan käyttää varavirtana, toimittamalla virtaapääverkon sähkökatkojen aikana
  • Kevät- ja kesäaikana on todennäköistä, että et tarvitse sähköä pääsähköverkosta (oikein suunnitellulla järjestelmällä kaikki sähkö olisi ilmaista)
  • Voidaan käyttää autonomisena energianlähteenä alueilla, joissa ei ole mahdollisuutta liittyä pääsähköverkkoon

Akullisen aurinkovoimalan haitat:

  • Akkujen asentaminen vaatii suhteellisen paljon tilaa
  • Suhteellisen korkea alkuinvestointi, pidempi takaisinmaksuaika
  • Akkujen käyttöikä on yleensä 7-15 vuotta, ja niiden kapasiteetti vähenee ajan myötä.

 

Aurinkovoimaloiden tyypit vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan ja niiden valinta tulisi tehdä yksilöllisen tilanteen perusteella..

  • Mikäli ulkoista sähköverkkoa ei ole, voidaan käyttää aurinkovoimalaa akkujärjestelmän kanssa ns. itsenäisenä voimalana. Tällaisen voimalan haittapuoli Suomessa on, että talvella ja syksyllä sähköä voi olla saatavilla vain vähän. Aurinkopaneelit latautuvat ainoastaan auringon paistaessa, ja Suomen ilmasto ei tarjoa paljon aurinkoisia syys- tai talvipäiviä. Tällöin on tärkeää harkita lisäenergian lähdettä, kuten generaattoria tai tuulivoimaa.
  • Jos ulkoinen sähköverkko on vakaasti toimiva, suosittelemme valitsemaan tavalliset ”on-grid” tyyppiset aurinkosähkövoimalat. Tällöin aurinkosähkövoimala maksaa itsensä takaisin lyhyimmässä ajassa.

Mikäli ulkoinen sähköverkko on epävakaa ja sähköt katkeilevat usein, tulisi asentaa akullinen aurinkovoimala. Tämäntyyppinen voimala ratkaisee epävakaan sähköverkon ongelmat ja auttaa säästämään energiaa tehokkaammin. On tärkeää huomata, että saattaa olla tarpeen muuttaa sisäistä sähköverkkoa, jos siinä ei ole sähkönsyöttölähteen vaihtamisen toimintoa (tässä tapauksessa et voi syöttää sähköä julkiseen sähköverkkoon turvallisuusvaatimusten vuoksi).

Kotitalouksien energian varastointilaitteet

Tyypillisesti akullinen aurinkovoimala koostuu useista pääkomponenteista:

  1. Yksi- tai kolmivaiheinen hybridi-invertteri
  2. Energian varastointi (akku tai akkujärjestelmä). Yksivaiheisille järjestelmille tarvitaan yleensä 3 kWh akku, kun taas kolmivaiheisille järjestelmille tarvitaan vähintään 5-6 kWh kapasiteetti (valmistajasta riippuen)
  3. BMS-laite – mahdollistaa akun turvallisen käytön;
  4. Älykäs mittari (yksi- tai kolmivaiheinen) – seuraa tilannetta verkkoon ja akkuun ja säätää energian virtauksia
  5. Liitoslaatikko tai kaapelit – käytetään komponenttien liittämiseen yhtenäiseksi piiriksi
  6. Aurinkopaneelit – tuottavat sähköä, lataavat akut ja toimittavat sähköä taloon

Kuinka valita oikea akku aurinkovoimalaan?

Akullisten aurinkovoimaloiden varastoinitoiminnot toimivat automaattisesti. Omistajan tarvitsee vain valita ensisijaiset järjestelmäparametrit ja koota tarpeisiinsa sopiva järjestelmä.

Mitä tarkoittaa lyhenne kWh? Esimerkiksi 3 kWh:n kapasiteettinen akku tarkoittaa, että 1 kW:n kuormituksella verkossa akku pystyy toimittamaan energiaa jopa 3 tuntia. Vastaavasti 3 kW:n kuormituksella akku pystyisi toimittamaan energiaa enintään tunnin ajan (on tärkeää huomioida akun maksimiteho, joka riippuu valmistajasta).

  • On hyvä muistaa, että suositeltavaa on jättää akun kapasiteetista vähintään 20 % vara. Suosittelemme olla purkamatta akkua yli 20 %:a, jotta sen käyttöikä säilyisi mahdollisimman pitkänä. Tämä tarkoittaa, että tällöin käytätte akun kapasiteetista vain 80 %. Esimerkiksi, jos hankitte 5 kWh:n akun aurinkovoimal, voitte käyttää siitä vain 4 kWh:n kapasiteettia.
  • Järjestelmän toimintomuotoja voidaan säätää ottaen huomioon energiankulutustottumuksenne (milloin akku ladataan ja puretaan). Esimerkiksi, jos teillä on kahden tariffin sähkönsyöttösuunnitelma (halvemmalla sähköllä yöllä), kannattaa ladata akku yöllä ja käyttää edullista energiaa päivällä. Tästä syystä on tärkeää arvioida tarkasti, kuinka paljon sähköenergiaa tarvitsette koko päivän aikana. Vastaavasti kesällä akku tulisi ladata päivällä, kun aurinkopaneelit tuottavat ilmaista sähköenergiaa. Energiaa tulisi ohjata verkkoon vain silloin, kun akkua ladataan. Käytätte akun energiaa illalla, kun sähköä ei tuoteta.
  • Kun valitsette akun kapasiteettia, on tärkeää ottaa huomioon sähkönkulutus 1-3 päivän ajalta. Jos kulutatte noin 250 kWh sähköä kuukaudessa, suosittelemme vähintään 5 kWh:n akkua.
  • On tärkeää huomata, että yksivaihejärjestelmissä yleensä riittää 3 kWh:n akku toimintaan, kun taas kolmivaihejärjestelmissä vähimmäiskapasiteetti (valmistajasta riippuen) on 5 kWh.
  • Huomioikaa myös akun vaatima tila. Suosittelemamme järjestelmät kiinnitetään helposti seinään tai ne voidaan integroida yhtenäiseen pylvääseen (katso kuvat alla).
  • Kotien energiansaannin akut voidaan asentaa myös ulkopuolelle, julkisivulle. On tärkeää huolehtia asianmukaisesta järjestelmän ilmastoinnista ja suojata se sateelta.

Lisäksi on syytä mainita, että akulliset aurinkovoimalat ovat yhteensopivia sähköautojen latausasemien kanssa.

Yrityksemme asentaa SolaX hybiri-invertteri voimaloita (akullisia aurinkovoimaloita).

  1. Yksivaiheinen hybridinen Solax-järjestelmä (3 kWh akku, Solax-X1 Hybrid invertteri, BMS, yhdistettävissä MateBox-liittimellä)

SolaX akullinen aurinkoinvertteri kolmivaihe

2. Kolmivaiheinen hybridinen Solax-järjestelmä (6 kWh akku, Solax-X3 Kolmivaiheinen hybridi-invertteri, BMS, yhdistettävissä MateBox-liittimellä)

Solax-invertteri akuilla

3. Kolmivaiheinen hybridinen Solax-järjestelmä (12 kWh akku, Solax-X3 Kolmivaiheinen hybridi-invertteri, BMS, yhdistettävissä MateBox-liittimellä)

12 kWh hybridivoimala kolmivaiheinen solax

Akullisen aurinkovoimalan toimintatavat

energiankulutus aurinkovoimalan kanssaToimintatyyppi: sisäiseen käyttöön (aurinkovoimalan kanssa)Prioriteetti: kuormitus > akku > sähköverkko. Soveltuu käytettäväksi aurinkosähkövoimalan kanssa silloin, kun hyvä sähkön myyntihinta on saatavilla. Tässä tapauksessa aurinkovoimalan tuottama energia ohjataan ensin kuormitukseen (kotitalouksien kulutukseen), ylimääräinen energia varastoidaan akkuun, ja kun se on täyteen ladattu, ylimäärä ohjataan myytäväksi sähköverkkoon.
varastointikapasiteetti ilman aurinkovoimalaaToimintatyyppi: sisäiseen käyttöön (ilman aurinkovoimalaa)Tässä tapauksessa akku ladataan, kun sähkön hinta on alhaisin, ja tyhjennetään, kun se on korkeimmillaan
kuormituksen kulutus varastointikapasiteettiToimintatyyppi: kuormitustilaTässä tapauksessa järjestelmä toimii seuraavasti: a) akku > kuormitus > sähköverkko (latauksen aikana) ja b) kuormitus > akku > sähköverkko (tyhjennyksen aikana). Akku ladataan alhaisimman sähkönhinnan aikana (esimerkiksi yöllä) ja puretaan korkeiden sähkönhintojen aikana.
syötön etusijaToimintatyyppi: verkostoon syöttöJärjestelmä toimii seuraavasti: kuormitus > sähköverkko > akku. Soveltuu, kun verkkoon myytävän sähkön hinta on korkea. Tässä tapauksessa energian kysyntä tyydytetään ensin, sitten syötetään sähköverkkoon ja vasta sen jälkeen akkuun.
sähkön toimitusToimintatyyppi: varavirtaJärjestelmä toimii seuraavasti: akku > kuormitus > sähköverkko. Soveltuu alueille, joissa sähkösyöttö katkeaa usein. Varmistetaan, että akku on aina riittävästi ladattu. Järjestelmän asianmukaiseen toimintaan on tarpeen muokata verkkoa ja tarjota verkkokatkaisin.
Toimintatyyppi: Ei sähköverkkoon liitettyJärjestelmä toimii ilman sähköverkkoa: Akku > kuormitus. Aurinkovoimala on tarpeen; järjestelmä toimii vain silloin, kun valaistuksen voimakkuus on riittävä.

______________

Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä tai valitse itsellesi sopiva järjestelmä valikoimastamme. Ota yhteyttä.

solet-review

Kommentit

Asiakkaidemme arvostelut

Lue lisää

Todella ystävällinen ja osaava yritys. Aurinkovoimala asennettiin nopeasti ja laadukkaasti. Asentajat tekivät työnsä vastuullisesti, kuuntelivat asiakkaan huomautuksia  ja antoivat hyödyllisiä neuvoja. Voimalan avulla sähkö maksaa lähes kolme kertaa vähemmän. Asiakaspalvelu valmisti ja järjesti asiakirjat sähkövoimalan rekisteröintiin liittyvät asiat. Maksuehdot ovat myös edullisia. Jos siis päätät ostaa aurinkovoimalan, suosittelen tätä yritystä.

Mindaugas J.
Asiakas

Olette mestareita alallanne!

Gintaras B.
Asiakas

Halusin kiittää teitä todella vilpittömästi työstä ja avusta paperitöiden järjestämisessä. Olette upeita.

KIITOS PALJON

Loreta K.
Asiakas

Erinomainen yritys, jossa työskentelee ainoastaan ammattilaisia aina asiakirjojen täyttämisestä asennustöihin asti.

Raimondas S.
Asiakas

Nyt on kulunut vuosi Solet Liettuan asentaman aurinkovoimalan asennuksesta. Asiakirjojen järjestäminen ja vaihtoehtojen valitseminen oli helppoa ammattitaitoisen avustuksen vuoksi avulla. Nyt tarvitsemme vain mahdollisimman paljon aurinkoisia päiviä!

Rimvydas K.
Asiakas

Halusimme kiittää sinua ja kollegojasi nopeasta ja laadukkaasta työstä. On erittäin miellyttävää, kun kaikki tehdään niin kuin sovittu.

Kristina
Asiakas