Aurinkovoimalan asentaminen talvella?

Solet -aurinkopaneelien asennustyöt katolla

Aurinkovoimaloiden asennus on mahdollista kesällä, syksyllä ja kevllä, mutta myös talvella.

Saattaa vaikuttaa järkevältä asentaa aurinkovoimala aurinkoisimpana aikana – kesällä. Loppujen lopuksi talvella päivät ovat jatkuvasti lyhyitä, kun taas kesällä voit heti nauttia tuotetusta sähköstä ja hyödyistä, eikö niin? Valitettavasti ei aivan. Todellisuudessa aurinkovoimalan asennuksen hoitaminen etukäteen on parasta: aurinkopaneelien asentaminen on sopivinta kylmänä vuodenaikana. Tässä syitä, miksi on syytä toimia nyt ja asentaa aurinkovoimala jo talvella.

Asentamalla aurinkovoimalan talvella hyödynnät koko voimalan toimintakauden energian.

Aurinkovoimaloiden aktiivinen toimintakausi kestää maaliskuusta syyskuuhun. Kevään ja kesän aikana Suomessa saa eniten auringonvaloa, erityisesti toukokuusta elokuuhun, ja siten tuottaa eniten aurinkoenergiaa. Oleellisesti ottaen sähköntuotanto muina kuukausina on erityisen vähäistä verrattuna toimintakauden kuukausiin. Siksi aurinkovoimalan on oltava asennettuna ennen kautta, eli maaliskuuhun mennessä.

Jotta voimala tuottaisi suunnitellun määrän sähköä (~1000 kWh asennettua kW:ta kohti, optimaalisissa olosuhteissa), sen on oltava täysin valmis tuottamaan energiaa sen tuottavimpana aikana. Toisin sanoen asennustyö on oltava valmis ennen maaliskuuta. Muuten, jos työ alkaa vasta keväällä, prosessi saattaa viivästyä, ja osa tuottavasta menee hukkaan. Tämä tarkoittaa, että talven ja kevään kaudelle ei ehkä kerry tarpeeksi energiaa.

Ajoissa asennettu aurinkovoimala säästää aikaa ja rahaa.

Väärä käsitys siitä, että ”aurinkoenergialaitteiden asentaminen talvella ei kannata”, on edelleen melko yleinen. Kylmänä vuodenaikana aurinkoenergialaitteita asennetaan vähemmän. Tämä on toinen syy valita aurinkovoimalan asennus: ensinnäkin urakoitsijoilla on vähemmän työtä kylmänä vuodenaikana, joten on todennäköistä, että selviät kaikista vaiheista päätöksestä toteutukseen paljon nopeammin kuin keväällä tai kesällä. Toiseksi kysynnän ollessa alhaisempi sesonkien ulkopuolella työn ja laitteiden kustannukset ovat alhaisemmat. Lisäksi sinulla on tarpeeksi aikaa selvittää mahdolliset tuet kuntoon (esim. energiatuki).

Kylmät, aurinkoiset päivät ovat erityisen suotuisia aurinkopaneelien tehokkuudelle.

Vaikka aurinkoisia päiviä on vähän kylmänä vuodenaikana, kun niitä esiintyy, ne ovat yleensä poikkeuksellisen selkeitä. On tärkeää ymmärtää, että aurinkopaneelien tehokkuuteen vaikuttaa paitsi auringonvalon määrä myös ympäristön lämpötila, tuulen nopeus ja muut tekijät. Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta kylmä talvisää voi itse asiassa olla suotuisampi – aurinkopaneelit voivat toimia tehokkaammin alhaisemmissa lämpötiloissa. On sääli, että aurinkoisia talvipäiviä on vain vähän Suomessa.

Asennamme aurinkovoimaloita siis myös talvella.

Asennettaessa aurinkovoimaloita talvella, moni asiakas saattaa huolestua, jos aurinkopaneelit ovat peittyneet lumella. Asiakas saattaa olla huolissaan siitä, vahingoittaako lumi aurinkopaneeleita ja pitäisikö lumi yrittää poistaa aurinkopaneelien päältä? Lumipeitteisistä paneeleista ei tarvitse huolehtia – jos katon kaltevuus on riittävän suuri, lumi ei pysy moduleilla pitkään; jos kaltevuus on matala, lunta saattaa kertyä, mutta se ei vahingoita moduuleja. Yleensä moduulin lasipinta takaa, että kertynyt lumi liukuu pois. Lisäksi aurinkoisella säällä auringonsäteet sulattavat lumen nopeasti. Riittää, että pieni osa aurinkomoduulista saa auringonvaloa, ja tuotettu lämpö leviää koko moduulin pinnalle, sulattaen lumen.

Uskomme, että aurinkovoimalan asennuksen lykkääminen ja kevään odottaminen ei ole todella sen arvoista. Talvella asennamme aurinkovoimalan teille nopeammin ja kustannustehokkaammin. Kuitenkin tärkeintä on, että aurinkoenergia kerääntyy kauden alusta lähtien. Tällä tavalla aurinkovoimala maksaa itsensä nopeammin takaisin. Mitä pikemmin päätätte hankkia aurinkovoimalan, sitä nopeammin voitte nauttia ensimmäisistä vihreistä kilowattitunneista ja pienemmistä sähkölaskuista alentuneiden sähkökustannusten vuoksi.

Hanki tarjous nyt!

 

Aurinkopaneelien tehokkuus talvella (video):

Lue myös

Aurinkoakut, energian varastointi – olennaiset tiedot ja vinkit

Akulliset aurinkovoimalat voivat auttaa säästämään sähköä ja takaavat sähkön saatavuuden, kun sitä ei ole saatavilla jakeluverkosta. Kotitalouksien kulut kasvavat jatkuvasti…

Lue lisää

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä
solet-rating