Aurinkovoimaloiden huolto ja yleiset virheet

Raekuurosta rikkoutunut aurinkopaneeli

Yleisimmät virheet aurinkovoimaloissa

Vaikka asummekin suhteellisen rauhallisella maantieteellisellä alueella, Suomessa koetaan myös erilaisia luonnonkatastrofeja, kuten voimakkaita raekkuuroja, ukkosmyrskyjä, tuulia tai runsasta lumisadetta. Luonnonilmiöt voivat vahingoittaa aurinkovoimaloiden komponentteja. Kaikkien, jotka ovat asentaneet aurinkovoimalan, tulisi tietää, miten toimia oikein, jos voimala vahingoittuu luonnonkatastrofin seurauksena.

Tapauks, jossa luonnonkatastrofi rikkoi aurinkovoimaloita Liettuassa

Aurinkovoimaloiden huoltoa ja korjausta käsitellään paljon vähemmän kuin niiden asentamista, ja Liettuassa luonnonkatastrofit eivät ole niin harvinainen ilmiö. ”Solar Power Plant Service UAB” -yrityksen toimitusjohtaja Ugnius Jonas Franckevičius.

”Liettuan voimakkaiden raekuurojen jälkeen tänä vuonna kirjasimme paljon paneelien tapauksia. Saamme kuitenkin huomattavasti vähemmän puheluita asiakkailta, jotka ovat asentaneet aurinkovoimalansa jyrkälle katolle. Mitä pienempi kulma, jolla voimala on asennettu, sitä suurempi mahdollisuus on, että paneelit vaurioituvat rakeiden iskiessä. Positiivistakin palautetta tuli paljon: ’Muoviset kattokatteet ovat särkyneet, useita ikkunoita on rikki, ihmisten katoissa on reikiä, antenneita on kaatunut, puita on kaatunut, mutta aurinkopaneelit kestivät kananmunan kokoisia jääpaloja ja hurrikaanivoimaisia tuulia.'”

Aurinkosähkövoimaloiden säännöllinen huolto ja tarkastus ovat erittäin tärkeitä

Yleisesti ottaen on erittäin tärkeää suorittaa tarkastuksia säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa, ja suositellaan ennaltaehkäisevien tarkastusten suorittamista heti meteorologisen tapahtuman jälkeen suurten luonnonilmiöiden, kuten rakeiden tai myrskyjen, jälkeen. Tarkastuksen aikana varmistetaan, että paneelit ovat ehjiä, johdot eivät ole revenneet ja voimalan yleistä kuntoa sekä sen rakenteita tarkastellaan. Jopa pieni halkeama moduulin pinnassa voi vaikuttaa negatiivisesti sen eheyteen ja käyttöikään. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä voit myös tarkastella invertterin seurantajärjestelmää nähdäksesi, toimiiko se ja ilmaiseeko se virheitä.

Niille, jotka suunnittelevat edelleen aurinkovoimalan asentamista, suosittelemme ensin valitsemaan luotettavan urakoitsijan ja kun asennat voimalan itse, on tärkeää varmistaa, että se on asennettu oikein. Riippumattomien asiantuntijoiden tarkastuspalvelu aurinkovoimalan asennuksen jälkeen yleistyy, jolloin asiantuntija arvioi kohteen parhaiden aurinkovoimalan asennuskäytäntöjen perusteella.

Aurinkosähkövoimaloiden vakuutus

Useilla vakuutusyhtiöillä kiinteistöön kiinteästi asennettu aurinkovoimala on vakuutettu kotivakuutuksen osana. Tällaisessa asennuksessa aurinkopaneelit ovat talon katolla ja invertteri kiinni talon seinässä sisällä tai ulkona. Vakuutusehdot saattavat vaatia ilmoittamaan aurinkovoimalan asentamisesta vakuutusyhtiölle.

Vakuutuksen saamiseksi joillakin vakuutusyhtiöillä on kriteerit aurinkovoiman komponenteille ja asennustavalle. Jos koet vakuutuksen tärkeäksi ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi tai asiakaspalveluumme.

Kolme yleisintä virhettä aurinkovoimaloiden hoidossa:

  • Aurinkosähkövoimaloiden epäsäännöllinen tarkastus

Epäsäännöllisesti huolletut aurinkopaneelit voivat johtaa tehon laskuun. Kaapelivikoja voi ilmetä, mikä voi aiheuttaa palovaaran. Siksi on tärkeää tarkistaa aurinkovoimala säännöllisesti varmistaakseen niiden toimivan oikein. Joissain tapauksissa linnut pesivät paneelien alla tai oravat asettuvat alueelle (jotka voivat jopa pureskella kaapeleita). Sekä moduulien pinnat että moduulien alla oleva alue on tarkistettava. Kaapelit on kiinnitettävä tiukasti rakenteeseen tai paneeleihin eivätkä ne saa lojua vapaasti kattopäällysteen päällä.

  • Liiallinen ja virheellinen puhdistus

Aurinkopaneelien liian usein (tai väärin) suoritettu puhdistus voi naarmuttaa niiden pintoja ja aiheuttaa mahdollisesti pysyviä vaurioita. Naarmut voivat mahdollistaa lian pääsyn lasin mikrohalkeamiin, mikä vähentää paneelien tehokkuutta.

Jos paneelit ovat likaisia, ne on puhdistettava varovasti. Liian voimakas puhdistus voi johtaa halkeamiin ja muihin vaurioihin, jotka vaikuttavat niiden suorituskykyyn. Aurinkopaneelit tulisi puhdistaa keväällä siitepölykauden jälkeen, jos lähellä tehdään rakennustöitä ja paljon pölyä leviää. Voimalan puhdistaminen kerran vuodessa riittää, ja kaikki puhdistustyöt tulisi jättää ammattilaisille, joilla on kaikki tarvittavat työkalut.

  • Lumen poisto aurinkomoduuleista

Aurinkopaneeleista ei suositella lumen poistamista sähköntuotannon takaamiseksi. Talvisin aurinkosähköntuotanto voi olla käytännössä nolla. Mitä tulee lumikuormiin, suositellaan lumen poistamista, kun kriittinen lumikerros on saavutettu.

Paneeleilit ovat suhteellisen tummia, liukkaita pintoja, joten lumi yleensä sulaa tai liukuu pois auringon ilmestyessä. Tietenkin tämä ilmiö voi jäädä tapahtumatta, jos moduulin kulma maanpintaan nähden on alhainen. Tällaisissa tapauksissa suuren lumikerroksen ollessa paikallaan suositellaan ylempien lumikerrosten poistamista vähentämään katon, moduulien ja rakenteiden kuormitusta (jättäen 2-5 cm lunta moduulin pinnalle vahingoittamatta moduulin etupuolta).

Aurinkovoimalan osien valitseminen

Solet tarjoaa laajan valikoiman tuotteita, rakenteita ja muita tarvittavia osia erityyppisille kattopinnoille ja niiden tyypeille. Valitessa on tärkeää konsultoida ammattilaisten kanssa ja valita sopivin vaihtoehto. Soletin vuosien kokemusta omaavat asiantuntijat ovat aina valmiita antamaan neuvoja ja auttamaan jokaista asiakasta. Ota rohkeasti yhteyttä!

Lue myös

Aurinkoakut, energian varastointi – olennaiset tiedot ja vinkit

Akulliset aurinkovoimalat voivat auttaa säästämään sähköä ja takaavat sähkön saatavuuden, kun sitä ei ole saatavilla jakeluverkosta. Kotitalouksien kulut kasvavat jatkuvasti…

Lue lisää

Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä
solet-rating