Invertterit aurinkovoimaloissa auttavat muuntamaan aurinkopaneeleista tuotetun tasasähkön (DC, direct current) sähköverkossa käytettäväksi vaihtosähköksi (AC, alternating current). Eli invertteri on yksi aurinkovoimalan tärkeimistä osista
Saatat pitää myös näistä:
Aurinkovoimalan invertteri – mihin sitä käytetään ja kuinka valita oikea?
Olet päättänyt asentaa aurinkovoimalan? Suosittelemme tutustumaan aurinkovoimalan tärkeimpiin osiin. Aurinkovoimalan sähköjärjestelmä koostuu kolmesta pääkomponentista – aurinkopaneeleista, rakenteista ja invertteristä, joita kutsutaan myös tehomuuntimiksi. Sekä aurinkopaneelien että invertterin valinta vaikuttavat molemmat järjestelmän hintaan, tehokkuuteen ja kestävyyteen huomattavasti. Vain oikean laitteiston valinnalla voit varmistaa voimalasi pitkäaikaisen toiminnan ja laadun. Autamme sinua tutustumaan aurinkovoimalan yhteen tärkeimpään osaan – invertteriin.
Mihin invertteriä tarvitaan?
Kun aurinkopaneelit altistuvat auringonvalolle, ne tuottavat tasasähköä (DC). Jotta paneeleiden tuottama sähkö olisi käyttökelpoista sähköverkossa, täytyy se muuntaa tasasähköstä vaihtovirraksi (DC -> AC). Tämä on invertterin tärkein tehtävä. Toisin sanoen invertteri auttaa muuntamaan aurinkopaneeleiden tuottaman sähkön sellaiseen muotoon, jota voit käyttää kotona. Ilman tätä osaa aurinkoenergiaa ei voitaisi hyödyntää.
Invertterin tehtävä on siis äärimmäisen tärkeä. Samalla se on kuitenkin myös haavoittuvin ja usein ongelmia aiheuttava aurinkovoimaloiden osa. Tämä moderni laite tuottaa tuhansia kilowattitunteja jopa 10 tuntia päivässä eri sääolosuhteissa, joten valintaa tehtäessä kannattaa olla laadun eikä halvan hinnan perässä.
Suurimmat invertterivalmistajat markkinoilla
Vuonna 2019 invertterimarkkinat saavuttivat ennätyksellisen korkeat luvut. COVID-19-pandemia kuitenkin aiheutti odottamattomia vaikeuksia, kuten toimitusketjuongelmia eri maailman alueilla, sähkönkulutuksen vähenemistä ja talouskasvun hidastumista. Markkinatutkimusasiantuntijoiden, kuten Mordor Intelligence, mukaan kysyntä tuotteille on ollut voimakkaassa kasvussa pandemian jälkeen. On odotettavissa, että invertterien hintojen lasku ja aurinkovoimaloiden asennusten lisääntyminen edistävät markkinoiden kasvua entisestään. Maailmanlaajuisesti invertterimarkkinoiden koko oli arviolta 8,4 miljardia dollaria vuonna 2019, ja odotetaan, että se kasvaa vähintään 5,6% vuosittain vuosina 2020-2027.
Aurinkoinvertterimarkkinat alueittain (miljardina Yhdysvaltain dollareina) vuoden 2020 tietojen perusteella.
Suosituimpien valmistajien markkinaosuus vuonna 2019:
Suomessa usein käytössä olevia valmistajia – FIMER, SMA, FRONIUS, SOLIS, SOLAX, SolarEdge.
Invertterien takuut ja takuuehdot
Invertterien takuu riippuu valmistajasta ja tarjotusta tuotteesta. Tyypillisesti invertterin takuuaika vaihtelee 5-7 vuoteen, mutta jotkut valmistajat mahdollistavat takuun jatkamisen jopa 15 tai jopa 25 vuoteen lisämaksusta. Olemme huomanneet, että vanhimmat asennetut invertterimme, jotka ovat olleet käytössä vuodesta 2011 lähtien, toimivat yhä eivätkä vaadi usein vaihtoa tai korjauksia.
Jotta invertteri palvelisi pitkään, on tärkeää valita luotettava valmistaja, joka ei tarjoa keinotekoisia takuita. Tällaiset yritykset takaavat, että niiden laite toimii monta vuotta, vaikka todellisuudessa tuotetta on valmistettu vain muutama vuosi eli todellinen kestävyyden testaus puuttuu. Yrityksellä ei siis ole riittävästi tilastotietoja eikä se pysty arvioimaan laitteensa käyttöikää asianmukaisesti. Siksi on tärkeää valita tuote huolellisesti ja tutustua perusteellisesti jokaiseen valmistajaan.
Invertteri virran optimoijalla – ovatko ne sen arvoisia? Paljonko ne maksavat?
Inverttereitä käytetään joskus yhdessä optimoijien kanssa, joita asennetaan jokaiselle paneelille oma yksilö. Optimointilaitteet ovat lisälaitteita, jotka auttavat estämään aurinkoenergian menetyksiä. Ne mahdollistavat kunkin aurinkopaneelin itsenäisen toiminnan piirissä, esimerkiksi jos siihen osuu varjo tai moduulin asennuskulma eroaa muista. Optimointilaitteet kuluttavat pienen määrän sähköenergiaa.
Jos asennat aurinkovoimalan kahteen (tai enemmän) eri tasoon, jos osa paneeleista on varjostettuina enemmän tai haluat seurata jokaista moduulin toimintaa erikseen, tämä laite voi olla hyödyllinen. Kuitenkin, jos voimalasi on asennettu yhdelle tasolle, kuten etelä-, kaakko- tai lounaissuuntaiselle kattokaltevuudelle, tavallinen invertteri ilman optimoijia riittävää yleensä. Optimointilaitteet voidaan sovittaa tilanteen mukaan – niitä voidaan liittää vain niihin aurinkopaneeleihin, joissa niiden käyttö on tarpeen.
On tärkeää muistaa, että kuten mikä tahansa laite, optimoija voi myös hajota. Koska se on ylimääräinen laite, on arvioitava, onko se todella tarpeellinen. Virran optimoijien asentamisen myötä aurinkovoimalan asennuskustannukset voi kasvaa jopa 10-15 prosenttia.
Kuinka valita oikea invertteri voimalaasi?
Luotettavien valmistajien invertterit ovat yleensä sekä laadukkaampia ja toimivat pidempään kuin keskitason invertterit, joten kannattaa valita laitteet tunnettujen valmistajien valikoimasta. Jos päätät ostaa halvemman, mutta vähemmän tunnetun valmistajan tuotteen, riskinä on korkeammat kustannukset pitkällä aikavälillä, koska invertteri voi hajota nopeammin, olla vähemmän tehokas jne.
Valitessasi sopivaa invertteriä, sinun tulee ottaa huomioon aurinkopaneelien yhteisteho ja maksimiteho. Aurinkopaneelien yhteisteho voi olla suurempi kuin invertterin tehontarve – toiminta on tehokkaampaa, kun kuormitus on vähäinen. Invertterin ylikuormitus on hyödyllistä, kun aurinkopaneelit asennetaan itä- tai länsisuuntaan, koska järjestelmä, joka on suunnattu näihin suuntiin, ei koskaan toimi maksimaalisella tehokkuudella. Jokaisessa tapauksessa sopivan konfiguraation voi valita mallintamalla ja ottamalla huomioon aurinkopaneelien asennussuunnan, kulman ja sähköteknillisen kokoonpanon. Ennen lopullisen ehdotuksen esittämistä suoritamme mallinnuksen ja esittelemme asiakkaalle hänelle hyödyllisimmän ratkaisun ja sen konfiguraation.
Tärkeitä invertterin muuttuja-arvoja:
- EURO-tehokkuus, joka osoittaa invertterin toiminnan tehokkuuden. Useimmat valmistajat takaavat laitteelle 97–98 % EURO-tehokkuuden.
- Maksimitehon seurantapisteiden määrä (MPPT) – esimerkiksi kun asennetaan aurinkopaneeleja kahteen eri tasoon, on tärkeää, että niissä on vähintään 2 MPPT:tä. Tällöin jokainen taso toimii riippumattomasti toisistaan, ja esimerkiksi iltaosa ei vähennä aamupuolen aurinkopaneelien suorituskykyä. Paneelien seuranta on mahdollista 1 MPPT-tasolla (kaikki samassa piirissä toimivien moduulien ominaisuudet ovat nähtävissä).
- Takuun kesto – yleensä 5 vuotta.
- Jäähdytystapa – voi olla aktiivinen tai passiivinen. On tärkeää valita sopiva jäähdytystapa asennuspaikan mukaan. Älä unohda ottaa huomioon, että jäähdytystapa ja invertteri aiheuttamaa melua.
- Käynnistysjännite – ilmaisee minimijännitteen volttina, jossa invertteri kytkeytyy päälle ja alkaa toimia. Mitä pienempi käynnistysjännite, sitä aikaisemmin aamulla aurinkovoimalasi alkaa tuottaa sähköä.
Paljonko invertteri maksaa?
Invertterin hinta muodostaa yleensä noin 20-30 prosenttia aurinkovoimalan hinnasta. Tarkka hinta riippuu valmistajasta, muuntimen konfiguraatiosta ja hintaluokasta, kuten economic (esim. SOLAR, HUAWEI, SOFAR Solar) tai high-end (esim. FIMER, FRONIUS). Markkinoilla on kymmeniä invertterivalmistajia, joiden hinnat voivat vaihdella merkittävästi.
Esimerkiksi 5 kW economic-hintaluokassa oleva invertteri voi maksaa noin 500 euroa, kun taas tunnetun valmistajan high-end 5 kW -invertteri voi maksaa yli 1000 euroa. Mielenkiintoinen seikka on, että korkeamman hintaluokan invertterin valmistajat tarjoavat usein huomattavasti lyhyemmän takuun verrattuna economic -luokan inverttereiden valmistajiin. Aasian maiden invertterit ovat yleensä huomattavasti halvempia. Tällaista tuotetta valitessa kannattaa harkita lisäkustannuksia, jotka voivat aiheutua laitteen kuljettamisesta valmistajalle korjausta varten. Kannattaa siis varmistaa, että valmistajalla on paikallinen huoltoedustaja.
Jos olette epävarmoja sopivan invertterin valinnassa, voimme auttaa valinnan tekemisessä ja antaa neuvoja. Ottakaa rohekasti yhteyttä meihin!